Cukier przez długie lata był niekwestionowanym liderem na rynku produktów spożywczych, chętnie wykorzystywanym nie tylko przez wielkie koncerny spożywcze, drobnych producentów słodyczy, wyrobów piekarniczych, ciastkarskich, ale również indywidualnych konsumentów. Cukrownie oraz producenci słodkiego, białego proszku każdego roku odnotowują gigantyczne zyski ze sprzedaży. Trudno bowiem sobie wyobrazić brak słodkiego smaku w podstawowych produktach spożywczych wykorzystywanych codziennie w polskiej kuchni, w napojach, kawie czy herbacie.

Image

W ostatnich latach cukier zdecydowanie traci na popularności ze względu na poważną i silną konkurencję w postaci coraz popularniejszych słodzików aspartam. Po raz pierwszy słodzik aspartam pojawiły się na rynku artykułów spożywczych w 1981, kiedy na mocy decyzji FDA został wprowadzony do obrotu rynkowego i stał się legalnym produktem, zajmując ważne miejsce na sklepowych półkach. Aspartam wynalazł jednak dużo wcześniej, bo w 1965 roku, James M. Schaltter w trakcie badań nad lekiem przeciwwrzodowym. Naukowiec, który pracował na rzecz firmy G.D Searle&Company, odkrył aspartam zupełnie przypadkowo, kiedy w trakcie badań wbrew wszelkim zasadom higieny i bezpieczeństwa polizał swój palec, na którym osiadł związek chemiczny w postaci środka. W związku z odkryciem nowego, słodkiego środka rozpoczęły się liczne i mocno zaawansowane badania, których głównym celem było sprawdzenie, czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia ludzkiego. W ciągu kilkunastu lat przeprowadzono setki mniej lub bardziej skomplikowanych badań, które ostatecznie wykluczyły szkodliwość środka dla zdrowia człowieka.

Advertisements